AEHT:n (The European Association of Hotel and Tourism Schools) 23. vuosittainen konferenssi ja kilpailut pidettiin tänä vuonna Portugalin Lissabonissa 5.-10.10. Koko tapahtuman osanottajamäärä oli yli 700. Kilpailijoita oli 31 maasta, noin 150 eri koulusta, yhteensä noin 350 kilpailijaa. Kisan järjestäjä oli Lisbon Hotel and Toursim School, jossa pidettiin myös osa kilpailuista. Marriot-hotellissa järjestettiin kuitenkin suurin osa kilpailuista ja se oli myös majoitus- ja ruokailu- sekä erilaisten seminaarien paikka.
Tampereen ammattikorkeakoulun hotelli- ja ravintola-alan koulutusohjelman opiskelija Johanna Miettinen kilpaili yhdessä saksalaisen parinsa Angela Inglisan kanssa saavuttaen 2.sijan Hospitality Mangement- sarjassa. Ensimmäinen sija meni Mikkelin ammattikorkeakoulun Savonlinnan yksikössä opiskelevalle Ossi Pulliaiselle ja hänen slovenialaiselle parilleen. Kolmas sija meni joukkueelle, jonka osanottajat olivat Tanskasta ja Hollannista. Kilpailutiimejä oli yhteensä kuusi.
Ensimmäistä kertaa Management- sarja oli jaettu kahteen osaan siten, että ammattikorkeakoulujen ja niitä vastaavien koulujen opiskelijat osallistuivat Hospitality Managent-sarjaan ja toisen asteen opiskelijat Management-sarjaan. Tehtäväksianto oli sama molemmissa sarjoissa, mutta tehtävien arviointikriteeristö erilainen.
Tehtävänä oli uudistaa konkurssiin menneen 80-huoneisen lissabonilaisen hotellin (sis. ravintolan ja kylpylän) liiketoimintaa. Arvioinnin kohteena olivat swot-analyysi, liikeidean innovaatiot ja johtamistoiminta. Lisäksi arvioitiin tiimityöskentelyä, englanninkieltä ja esitystä. Tuomariarvioinnin lisäksi myös opiskelijaparit arvioivat toistensa esitykset. Kisaamista oli kolmena päivänä, ensimmäisenä kilpailupäivänä annettiin tehtävän ohjeistus yleisellä tasolla. Seuraava päivä kului suunnitelmien tuottamisessa sekä esityksen valmistelussa, joka oli kolmantena päivänä.
Johannan ja Angelan liiketoiminnan uudistamisen keskeisiä ideoita olivat mm:
- ympäristöasioiden näkyminen hotellin rakenteissa ja tuotteissa
- terveellinen ruoka, rasvan käytön vähentäminen, healthy bar
- organisaatiossa olevan hierarkian madaltaminen, henkilöstön ottaminen mukaan toimintaan, perehdyttäminen ja motivointi sekä kehityskeskustelut sekä henkilöstön sitouttaminen yrityksen periaatteisiin ja toimintaan
-ulkoistaminen eli hotellin kylpylä- ja liikuntapalvelut sekä retket ulkoistettiin ja keskityttiin majoitus – ja ravintola sekä kokousbisnekseen
-sosiaalisen median osuus markkinoinnissa pienensi perinteiseen markkinointiin käytettyjä kustannuksia
Johannan ja Angelan yhteistyö oli tasapuolista ja luontevaa, vaikka he tutustuivat vasta ensimmäisenä kisapäivänä. Esityksessä molemmilla oli toisiaan tukeva ote, eikä esitysrooleja oltu jaettu selkeästi esittäjien kesken. Tietenkään naiskauneus ja miellyttävä ulkoinen olemus eivät huonontaneet tilannetta.
Tapahtuma oli kokonaisuudessaan hyvä kokemus. Oman osaamisen mittaaminen kansainvälisellä tasolla sekä hyvä sijoitus olivat tietysti kisan keskeinen anti. Lähes yhtä tärkeää oli olla mukana isossa tapahtumassa, josta sai hyviä vinkkejä tapahtuman järjestämiseen. AEHT:n tarkoitus on edistää kansainvälistä yhteistyötä ja osaamista edustamallaan alalla sekä antaa osallistujille mielenkiintoisia matkailullisia elämyksiä, missä tämäkin tapahtuma onnistui erinomaisesti.
Matkalla oli Johanna Miettisen lisäksi opettaja Riitta Brännare Hotelli – ja ravintola-alan koulutusohjelmasta.
Seuraavat kisat järjestetään Hollannin Haagissa.
Riitta Brännare, 11.10.2010
Kisalaiset kokoontuvat ennen avajaisia |
Johanna ja Angela tulossa briiffistä |
Kisa ohi: Johanna, Blaz Sloveniasta ja Ossi Savonlinnasta Mikkelin amk:sta |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti